Viete ako vznikol sviatok zaľúbených – deň sv. Valentína?

Valentín sa oslavuje 14. februára. V tento deň, v deň sviatku zaľúbených, si vyznávame lásku viac ako inokedy. Stretávame sa na romantických miestach a navzájom sa obdarúvame.

Viete, kto to bol sv. Valentín a že sviatok Sv. Valentína nie je novodobým výmyslom?

valentinsky obrazok | vasedarceky.sk

Valentinsky obrazok

Pôvod dňa svätého Valentína je opradený záhadami. Sú s ním spojené mená najmenej troch svätcov – martýrov. Prvým bol svätý Valentín, ktorý trpel v Afrike so svojimi spoločníkmi. Druhým svätým bol biskup z Interamny a tretím bol rímsky kňaz Valentín z 3. storočia. O prvom a druhom Valentínovi sa vie len veľmi málo, a tak je najznámejší príbeh tretieho Valentína.

O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, ktorý bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II. Gótskeho.
Panovník rád a často viedol vojny.Všimol si, že slobodní regrúti bojujú statočnejšie a s väčším nasadením ako vojaci, ktorých doma čakajú manželky a deti. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Vstúpiť do manželského stavu mohli len tí, ktorí neboli vhodní pre vojenské remeslo resp. tí, ktorí si svoje roky v armáde už odslúžili. Valentín bol rímsky kňaz a lekár, ktorý nerešpektoval nariadenie a tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Vo väzení sa Valentín zamiloval do žalárnikovej dcéry, ktorú liečil. Mladé dievča bolo totiž slepé. Vďaka svojmu lekárskemu umeniu prinavrátil Valentín Astérii zrak. Posledný odkaz, ktorý Valentín poslal dcére väzenského dozorcu pred svojou smrťou 14.februára 269, zakončil pozdravom: „od Tvojho Valentína.“
A tak vzniklo prvé valentínske prianie. V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Sv. Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených.
Či už sú tieto legendy pravdivé alebo nie, Valentín sa stal patrónom zamilovaných a tento sviatok sa stal obľúbený aj na Slovensku.

valentinsky obrazok | vasedarceky.sk

Valentinsky obrazok

História sviatku Valentína ostáva opradená rúškom tajomstva. Preto, či už tento sviatok uznávate alebo nie, buďte si istá/ý, že slovami a gestami lásky určite potešíte. Či už na Valentína alebo v iný deň roka, dajte najavo svoju lásku, svoje city.
Láska prichádza vtedy, keď jeden toho druhého má rád práve preto, že je taký, aký je. Spomeňte si počas Valentína na niekoho, koho máte naozaj radi, takého aký je. A povedzte mu, že je pre Vás darom a to jedinečným v celom vesmíre.

Aj naša firma Vám ponúka tipy na valentínske darčeky : hrnčeky s fotografiou, potlačené tričká s forografiou, obraz na plátne, magnetky a puzzle s vlastným obrázkom. Stačí si vybrať v našon e-shope alebo navštíviť predajňu.

Tip na valentinsky darcek | keramicky hrncek | vasedarceky.sk

Tip na valentinsky darcek

Pozrite viac Darčekové predmety
v sekcii On a Ona.

 

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho aj s priateľmi

 

 

Uložiť